1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени препоръчват да консумираме по-малко месо

Учени препоръчват да консумираме по-малко месо

Средиземноморската диета също е полезна за здравето

Хранителен режим с по-малко месо е полезен за здравето, околната среда и благосъстоянието на животните. До този извод стигат учени от университета в Бон, Германия.
 
На година всеки гражданин на Европейския съюз консумира средно по 950 килограма храни и напитки. Повече от една четвърт от световните вредни емисии, причинени от човека, се дължат на храненето, като голям дял се пада на животновъдството. В същото време изборът на хранителните продукти влияе и на здравословното ни състояние и на природата.
 
За да изследват по-подробно темата, учените от Бон са сравнили типичния западен хранителен режим с три алтернативни – с малко месо или изобщо без месо. Единият обхваща много плодове и зеленчуци, вторият е т.нар. средиземноморска диета с повече риба, а третият е веганският.
 
С помощта на различни бази данни учените са проучили влиянието на всеки режим върху здравето на хората и околната среда, в това число вредни емисии и потребление на вода. За да се определи ефекта върху благосъстоянието на животните, те са изчислили колко животни губят живота си заради месото и при какви условия са били отгледани.
Резултатите показват, че всеки от тези три алтернативни режима е по-устойчив от типичния западен модел, но не и ако се разгледат всички аспекти. За околната среда най-добър е веганският модел, при който вредното влияние върху природата се намалява наполовина.
 
Производството на растителните храни е свързано обаче с потреблението на много вода – плюс 80%. Освен това веганите трябва отделно да приемат някои вещества, които се съдържат само в месото, като например витамините В12 и D, както и калций.
 
Средиземноморската диета също е полезна за здравето, но и тук има по-голямо потребление на вода, най-вече заради по-големия дял зеленчуци и ядки. Ако месото се замени изцяло с риба и морски дарове, негативният ефект върху благосъстоянието на животните става много по-голям, тъй като рибите и другите водни обитатели са далеч по-дребни, отколкото една свиня или едно говедо.
Балансираното хранене с много плодове и зеленчуци и малко месо също има предимства пред западния модел. Затова учените препоръчват нуждите от белтъчини да се покриват не толкова от животински източници, а от растителни. Готовите и силно преработените продукти не се смятат за полезни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.