1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В България няма внос на пъпеши от САЩ

В България няма внос на пъпеши от САЩ

Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов

В България няма внос на пъпеши от САЩ, заяви във Варна земеделският министър Мирослав Найденов. Той уточни, че ако се  извършва внос, то той е от съседни държави, съобщи Дарик.

Министърът изтъкна още, че страната ни категорично подкрепя решението на Евросъюза, което задължава от 2014 година производителите на храни да изписват на опаковката съдържанието на сол, захар и мазнини. По отношение на прясното месо ще бъде задължително изписването на страната, от която произхожда. “Ние изпреварихме Европа, като въведохме стандартите за храните, където е регламентирано съдържанието на сол, захар, мазнини. А ЕС ще въведе тези изисквания чак от 2014 г.”, изтъкна Найденов.

Най-малко 16 души починаха в Щатите след консумация на пъпеши, отглеждани във ферма в щата Колорадо. Плодовете са били заразени с бактерията листерия моноцитогенес, която причинява болестта листериоза. Заболяването е опасно, защото засяга централната нервна система и може да увреди редица вътрешни органи. Освен 16-те жертви има и над 75 заразени, като опасенията на здравните власти са, че техният брой ще нараства. Специфичното при листериозата е, че човек може да се разболее от нея два месеца, след като е консумирал заразена храна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.