1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Върховният административен съд отмени на първа инстанция ограниченията за мандрите

Върховният административен съд отмени на първа инстанция ограниченията за мандрите

Наредбата на земеделското министерство дискриминира българските фирми, според производители

Върховният административен съд отмени на първа инстанция наредбата на земеделското министерство, която разрешава на мандрите, които произвеждат продукти само от мляко, да ползват заместители само два пъти годишно. Документът бе атакуван от производители в съда, а мотивът за неговото решение е, че наредбата не е нотифицирана в Брюксел според правилата, което я прави незаконосъобразна.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред петчленен състав на съда, като все още не е ясно дали агроведомството ще предприеме такива стъпки, съобщава "Капитал daily".

Според наредбата производителите, които искат да произведат продукти от заместители на млякото, трябва да уведомят Агенцията по храните предварително, а тя да направи проверка на място. Собствениците на мандри възразиха, че това ги поставя в неравноправно положение спрямо колегите им от други страни от ЕС, както и че се нарушават ред европейски правила като тази за свободно движение на стоки, за свободна пазарна инициатива и др.

"Наредбата се отнася само за продукти, които се произвеждат или дистрибутират на територията на България, но ние сме общ пазар. Това означава, че дискриминираш българските фирми", коментира председателят на националната асоциация на млекопреработвателите Диляна Славова. "Искаме регламентите и директивите на ЕС да се изпълняват такива, каквито са, няма нужда от самоинициативи на българското правителство", посочва тя.

Първоначално земеделското министерство искаше да забрани в едно и също предприятие да се произвеждат продукти от мляко и от негови заместители. Мотивът за това беше некоректно етикетиране на продуктите. След негативна реакция от страна на бизнеса се стигна до компромиса с уведомяването на Агенцията по храните. Тези правила трябваше да влязат в сила през есента на 2012 г., но това беше отложено с година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.