1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ВАС отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти

ВАС отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти

Атаката в съда беше срещу текстовете, които поставят родните производители в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти

Продуктите със съдържание на палмови мазнини отново ще могат да се казват сирене и кашкавал. Това става възможно, след като тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, пише standartnews.com.

Ако Министерски съвет не обжалва веднага след обнародване на решението на ВАС, производителите  ще могат да продават продукти с растителни мазнини в опаковки с надписи "сирене" и "кашкавал". Само на етикета ще трябва да пише за съдържанието на палмови мазнини. Засега юристите на земеделското министерство и Министерски съвет не са решили дали ще обжалват решението на ВАС.

Възможно е администрацията да реши да спести парите за делото, казаха млекопреработватели. Според тях е нормално и петчленният състав да потвърди решението на тричленката на ВАС. Атаката в съда беше срещу текстовете, които поставят родните производители в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти и не позволяват на нашите предприятия едновременно да правят истинско сирене и продукти с палмови мазнини. Съдът обаче отмени цялата наредба заради процедурни нарушения при приемането й.

Това решение ни убеди, че в България има справедливо правосъдие, каза Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите, която е един от жалбоподателите. Искаме страната ни да не поставя допълнителни усложнения за бранша, допълни тя. Междувременно в земеделското министерство бе сформирана работна група, която ще се опита да намери решение за проблемите в бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.