1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Забрана и строги санкции за продажбата на храни по интернет, приготвени в домашни условия

Забрана и строги санкции за продажбата на храни по интернет, приготвени в домашни условия

Снимка:

Това е залегнало в промените на Закона за храните, подготвяни от БАБХ

Забрана и строги санкции се предвиждат за продажбата на храни по интернет, приготвени в домашни условия. Това е залегнало в промените на Закона за храните, подготвяни от Агенцията по безопасност на храните, обясни зам.-директорът на агенцията д-р Венцеслава Тасева в сутрешният блок на телевизия България он ер.

За да се намалят нарушенията, предвидените санкции са увеличени от 5 до 10 пъти. Затягат се и правилата за производство и търговия на храни. Глобите скачат драстично обясни зам.-директорът на Агенцията по безопасност на храните. Например, ако досега за работа без здравна книжка или необходимото образование глобата е била от 1000 до 2 500 лв., то сега санкциите за такова нарушение ще са от 10 до 15 хил. лв. За година от агенцията правят около 6 000 акта, което означава, че в държавния бюджет влизат около 25 млн. лв.

Ще се затегнат и правилата за фирмите от млечния сектор. От тази година производството на мляко и имитиращи продукти е разделено. На този етап от 239 предприятия в млечния сектор само 29 са избрали да правят имитиращи продукти. Продажбата на хранителни добавки също подлежи на контрол и сериозни санкции при нарушения. Според промените в закона, вече ще е забранено да се изхвърлят хранителни отпадъци в кофите за боклук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.