1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Закон в Русия приравнява бирата към алкохола

Закон в Русия приравнява бирата към алкохола

Законопроектът ще доведе до забрана на рекламите на бира по радиото и телевизията

Руският президент Дмитрий Медведев подписа "антиалкохолен закон", който приравнява бирата към алкохола и забранява продажбата й по сергии и шатри, съобщи lenta.ru, цитиран от inews.bg.

Законът приравнява към алкохола всички напитки със съдържание на спирт над 0,5%, с изключение на продуктите от правителствения списък като кефир и квас и дава право на властите да забранят продажбата на алкохол на дребно.

Документът, подписан от Медведев, предвижда пълна забрана на продажбата на дребно на всички видове алкохол, вкл. бира от 23 ч. до 8 ч. Забраната ще влезе в сила от 2013 г. Продажбата на бира се забранява в будки, павилиони, спирки на градския транспорт, пазари, газстанции и летища.

От януари 2012 г. ще бъде забранена употребата на алкохол, вкл. бира, на обществени места – паркове, подлези, площади и градски места за отдих.

Лицензирането на производството и продажбата на бира, което се обсъжда от половин година, още няма да бъде въвеждано в Русия, но законопроектът ще доведе до забрана на рекламите на бира по радиото и телевизията, както и чрез външна реклама.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.