1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Земеделските министри от ЕС се събират на извънредно заседание заради кризата, причинена от ешерихия коли

Земеделските министри от ЕС се събират на извънредно заседание заради кризата, причинена от ешерихия коли

В Германия все още не могат да намерят източника на заразата

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще участва в извънредно заседание на министрите по земеделие и рибарство от ЕС, което се очаква да започне от 14:00 часа местно време в Люксембург. Основната цел е намирането на спешно решение на хранителната криза в Германия, предизвикана от бактерията е-коли (ешерихия коли).

Според последните данни заради новия смъртоносен щам на бактерията в Германия са починали 22 души, а заразените са повече от 2200. Първи случай на инфектиране бе регистриран вчера и в Полша. На заседанието ще бъдат изслушани двамата европейски комисари – по земеделието Дачиан Чиолош и по здравеопазването Джон Дали. Министрите на селското стопанство ще обсъдят изплащането на компенсации на фермерите, чиито продажби на селскостопанска продукция се понижиха заради инфекцията с бактерията сред германците.

Основни претенденти за компенсации са испанските фермери, тъй като именно техните зеленчуци първоначално бяха набедени за източник на заразяването с опасния щам. Европейската комисия обяви преди заседанието на министрите по земеделие, че ще помоли страните членки на ЕС да подкрепят отпускането на специални средства за фермерите, чиито продажби са унищожени от кризата със смъртоносната епидемия на бактерията. България също ще поиска компенсации за загубите на производителите на краставици, обяви преди дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Загубите за българските производители са сериозни.

В същото време в Германия все още не могат да намерят източника на заразата. Властите в германската провинция Долна Саксония съобщиха преди два дни, че причината за заразяването най-вероятно са бобови растения от местните оранжерии. Резултатите обаче се оказаха отрицателни.

Някои от обсъжданите възможности са земеделците, които членуват в браншови организации, да получат еднократна помощ под формата на държавна подкрепа, която може да бъде до 7500 евро на стопанство за срок от три години. Ако такава стъпка бъде предприета, тя няма да бъде обвързвана с необходимост от уведомяване на Брюксел и изчакване на одобрението на Еврокомисията.

Друга възможност е земеделците да бъдат компенсирани с 5 до 10 процента от стойността на годишната им продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.