1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 20 млн. евро на година повече за здравословно хранене в училищата

20 млн. евро на година повече за здравословно хранене в училищата

Програмата ще бъде подкрепена с мерки за по-добро образование на децата по темите за здравословното хранене и земеделието

Парламентарната комисия за земеделието на ЕП одобри увеличаване на бюджета за програмата за здравословно хранене в училищата с допълнителни 20 млн. евро на година. Новите средства са предназначени за доставяне на млечни продукти, съобщава dnevnik.bg

Променени са и условията за разпределение на средствата между държавите членки, като са въведени два основни критерия - делът на децата под 10-годишна възраст и нивото на развитие на съответния регион.

Програмата също ще бъде подкрепена с мерки за по-добро образование на децата по темите за здравословното хранене и земеделието: за учениците ще се организират посещения в местни ферми и ще се доставят повече локални продукти за съответните региони.

Необработени продукти и свежите плодове и зеленчуци ще имат приоритет, а добавените подсладители, сол и мазнини и изкуствените овкусители ще бъдат ограничени чрез общоевропейски лимити при доставянето на храна в училищата.

През март или април новостите в програмата ще бъдат гласувани в пленарната зала.

Схемата за снабдяване на училищата със здравословни продукти беше създадена още през 1977 г. Чрез нея се стимулира консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти от децата. В схемата участват всички държави членки без Великобритания, Швеция и Финландия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.