1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 55 милиарда евро за европейското земеделие

55 милиарда евро за европейското земеделие

За директни плащания и регулация на пазара са предвидени 42 милиарда

55 милиарда евро заделя Европейският съюз за сектор земеделие в бюджета за 2016 година. Това е 1 процент по-малко от средствата, предоставени за 2015-та.

Представители на Европейския парламент и на страните-членки се договориха за финансовата рамка на Съюза за следващата година. Предвидени са разходи в общ размер от 144 милиарда евро. От парите за селското стопанство 42 милиарда са за директни плащания и за регулация на пазара.

За разлика от предишни години, този път депутатите и представителите на държавите бързо постигнаха съгласие. Единственият спор по време на заседанието възникна за средствата, които ще се заделят за бежанците. Бе определена сума от 2 милиарда евро. Предвидените 500 милиона евро, които ще се изплатят като помощи за земеделците от млечния сектор, не предизвикаха дебати, тъй като парите ще дойдат в голямата си част от глобите за свръхпроизводство на мляко.

Общият бюджет на Европейския съюз ще бъде подложен на гласуване по време на следващата сесия на Парламента още този месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.