1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 70 млн. евро повече отпуска ЕС за борба с АЧС

70 млн. евро повече отпуска ЕС за борба с АЧС

Европейският съюз ще отпусне допълнителни 70 милиона евро за борба с Африканската чума по свинете. Евродепутати направиха две предложения - за увеличаване с 50 милиона евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията" и за допълнителни 20 милиона евро зараздел "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза".

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕПодобри предложението в бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете.

Предложените поправки в проектобюджета на ЕС бяха внесени през месец юли от евродепутатите Иво Христов от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и Кармен Аврам, представител от Румъния. Те поискаха средствата в качеството си на члЕнове на ресорната земеделска комисия.

Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам - на фермерите. Парите ще бъдат за справяне с последиците от африканската чума по свинете.

Второто предложение има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете, каквато към момента все още няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската народна партия – групата, в която членува ПП ГЕРБ.

Комисията по земеделие се обедини и около позицията, че болестта е опасна и последиците за икономиката големи. Отбеляза също, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу африканската чума по свинете и допълни, че Съюзът следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще спомогне за спиране на разпространението болестта. Припомняме, че за 2019 бяха предвидени 29 милиона евро.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.