1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Африканската чума по свинете ще е основната тема при срещата на аграрните министри от Европейския съюз

Африканската чума по свинете ще е основната тема при срещата на аграрните министри от Европейския съюз

Доклад за разпространението на вируса в Европа ще изнесе здравния комисар Витянис Андриукайтис

Африканската чума по свинете ще е основната тема при срещата на аграрните министри от Европейския съюз днес. В Люксембург ще обсъждат актуалната ситуация и предприетите мерки за овладяване на епидемията.

Доклад за разпространението на вируса в Европа ще изнесе здравния комисар Витянис Андриукайтис, а министрите от засегнатите до момента държави Полша, Чехия, Румъния и Белгия ще осведомят колегите си за ситуацията в техните страни.

Междувременно белгийските власти съобщиха, че акцията по умъртвяването на 4000 домашни свине в обхващащата 63 хиляди хектара рискова зона е приключена. Правителството на региона Валония започна акцията, след като в областта бяха открити около 20 мъртви диви свине, заразени с вируса на африканската чума. Дания също затяга мерките за биосигурност, прехвърляйки фокуса върху хората като потенциални преносители на заболяването. По паркингите и зоните за отдих в близост до границата с Германия са поставени предупредителни табели на седем езика, призоваващи населението и туристите да изхвърлят хранителни отпадъци, само в определените за целта контейнери. Изграждането на 70-километровата ограда по границата, която трябва да спре преминаването на заразени диви свине от Германия на датска територия, ще започне до броени дни, съобщават властите в Копенхаген. Предвидени са и солени глоби за нарушения на хигиенните предписания. Друга тема на Аграрния съвет в Люксембург ще бъде напредъкът по регламента относно стратегическите планове за Общата селскостопанска политика. Проектът на регламент за стратегическите планове беше обсъден в рамките на заседанието на работна група "Хоризонтални селскостопански въпроси" в началото на месеца в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.