1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агроминистерството е излъгало за думите на еврокомисар Хоган

Агроминистерството е излъгало за думите на еврокомисар Хоган

От ААЗП се обръщат към Борисов и Танева

Доказателство за манипулация на думите на еврокомисаря по земеделието Фил Хоган от страна на зам.-министър Васил Грудев и пресцентъра на Министерство на земеделието и храните са получили от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. От МЗХ вчера изпратиха прессъобщение, в което се твърди, че еврокомисарят Хоган е заявил „пълната си подкрепа за политиките, водени от правителството в сектор „Земеделие“. По този начин от МЗХ се опитаха да отговорят на множеството сигнали и експертни становища срещу скандалните изменения на редица програмни документи и опасността от спиране на новата Програма за развитие на селските райони 2014 -2020.

В отговор на официално запитване на ААЗП до Европейската комисия в Асоциацията са получили отговор, че еврокомисар Хоган по време на кратката му среща със зам.-министър Васил Грудев е изразил единствено „високата си оценка за близкото сътрудничество между българските власти и службите на Комисията“. Комисарят никъде не е казвал, че подкрепя политиките на правителството и Васил Грудев в сектор „Земеделие“, както се твърди  в прессъобщението. Освен това Хоган не споменава и дума, че подкрепя измененията в наредбите и мерките, които Васил Грудев извърши след одобрението на ПРСР 2014 – 2020.

Според ААЗП подкрепата за българските власти включва и неправителствения сектор, а не само Министерство на земеделието и храните. От Асоциацията напомнят, че представители на ААЗП преди седмици са провели срещи в ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“, на които са получили подкрепа от ЕК в опитите си да озаптят Грудев, който променя наредби в противоречие с разписаното в новата ПРСР 2014-2020 г.

„Отговорът на ЕК опровергава МЗХ. Недопустимо е държавна институция да използва пресцентъра си, за да преиначава думите на европейски комисар, само за да прикрие лъжите си и да оправдае незаконните си действия. Това е престъпление, издаващо паниката и истерията на Васил Грудев, който явно осъзнава, че нанесените от него вреди върху българското земеделие няма да останат безнаказани“, сигнализират от Асоциацията на официалната си интернет страница.

От ААЗП питат Министър Танева, как ще санкционира заместника си Васил Грудев, за това че манипулира общественото мнение чрез ведомствения пресцентър на МЗХ и призовават министър-председателя Бойко Борисов, да „отърве над 3 000 български земеделски стопани от безчинстването на един развилнял се чиновник“, като добавят че премиерът може да реагира „с едно движение“.

От Асоциацията прилагат снимки с оригиналния отговор от ЕК и съобщението на МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.