1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ангела Меркел свиква аграрен конгрес

Ангела Меркел свиква аграрен конгрес

Тя ще се срещне очи в очи с представители на фермерското съсловие

Земеделската проблематика в Германия стигна до най-високите етажи на властта. След фермерските протести, обхванали цялата страна през миналата седмица, канцлерът Ангела Меркел пое нещата в свои ръце и свиква специален конгрес, на който да се дискутират исканията на стопаните.

Досега селското стопанство беше по-скоро встрани от интересите на Меркел, като единственият й по-сериозен ангажимент беше откриването на голямото изложение в Берлин в началото на годината. След като фермерите излязоха по улиците на редица градове и блокираха с тракторите си пътищата в големи части от страната, канцлерът промени отношението си. След заседание с парламентарната група на своята партия, тя обяви, че ще свика конгрес, за да се срещне очи в очи с представители на фермерското съсловие. Точната дата все още не е определена, но според земеделското министерство срещата може да се състои още тази година.

Преди това - подобно съвещание бе обявено и от министъра на селското стопанство Юлия Кльокнер. Всъщност става дума за по-дългосрочен диалог под мотото "Сближаване вместо разделение", който ще се води по места. Не е ясно дали конгресът, иницииран от Ангела Меркел, ще бъде част от този диалог, или ще бъде отделно мероприятие.

По думите на Кльокнер конгресът ще наблегне на отношението спрямо селското стопанство, което през последните години става все по-негативно. Трябва да се обърне внимание и на желанията и очакванията на гражданите за околната среда и безопасността на храните, смята тя.Като възможна времева рамка за аграрния конгрес се споменава следващото издание на изложението в Берлин, което по традиция е през януари всяка година. Тогава аграрното министерство смята да представи по-обстойно своите приоритети в областта на екологията, но и да призове потребителите към повече собствена отговорност. Още от сега е ясно, че по време на изложението ще има нови протести. За 18 януари се подготвя голям митинг на фермери.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.