1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ забранява вноса на продукти от свинско месо за лична консумация

БАБХ забранява вноса на продукти от свинско месо за лична консумация

Целта е превенция на разпространението на болестта африканска чума по свинете

По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където до вчера вече са установени 92 огнища, като огнища са регистррирани и в област Тулча,  само на 160 километра от границата с България, Българската агенция по безопасност на храните е предприела редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фарктор за разпространение на болестта. Ветеринарни лекари ще обучават ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването , мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине.

Всеки ловец ще може да заснема и изпраща координати на намерено умряло прасе до съответните областни дирекции на БАБХ, чрез мобилно приложение, което се разработва.

Целта на тези мерки е страната ни да опази границите от евентуално разпространение на болестта, която вече е обхванала редица държави в Европа като Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Чехия, Румъния и др.

Ръководството на БАБХ информира журналистите и за мерките, предприети по неразпространение на чумата по дребните преживни животни ДПЖ. Огнище на болестта бе потвърдено в село Воден, община Болярово, област Ямбол.

Тази болест се появява за първи път в страната и в Европейския съюз. БАБХ е предприела всички мерки според европейското и българско законодателство, за да предпази от разпостранение на инфекцията както останалата територия на страната, така и страните от Европйския съюз. До момента огнищана болестта се докладват редовно в съседна Турция.

Чумата по ДПЖ е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората. Тя се предава само при контакт с болни животни, затова и експертите от БАБХ водят разследване за източника на тази зараза, съобщи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Ако се установи, че стопаните на заразените животни са допуснали контакт с болни животни от съседна Турция, нарушили са законодателните мерки на страната, държавата няма да изплати компенсация за унищожените стада. До момента са умъртвени 1 300 дребни преживни животни. Въведени са забрани за придвижване на живи животни и условия за преработка на продукти от ДПЖ в Ямболско.

За да бъде предпазен бизнесът в останалите области на страната, продуктите от дребните преживни животни ще се преработват само в кланици и мандри на територията на Ямболска област и ще се продават само в областта. Продуктите ще бъдат маркирани вместо с кръгъл печат с печат във формата на диамант, както гласи европейското законодателство.

Информация бе представена и за огнищата на високопатогенна инфлуенца H5N8 по птиците (грип по птиците) и предприетите мерки за неразпространение на болестта. Независимо, че болестта е зооноза, консумацията на птиче месо и яйца не е опасна за човека. Ранно откриване и своевременно унищожаване на заразени стада птици е ключов елемент за контрола и ликвидирането на болестта.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.