1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България и Германия сключиха споразумение за изпълнение на иновативни екопроекти

България и Германия сключиха споразумение за изпълнение на иновативни екопроекти

Снимка:

С него се регламентира изпълнението, в т. ч. предоставянето на безвъзмездно финансиране или целеви заеми на проекти

България и Германия сключиха споразумение за изпълнение на иновативни екопроекти у нас, които ще бъдат предлагани от МОСВ и ще се финансирани от Германия чрез отпускане на пълен грант и чрез безлихвени кредити.

Документът беше подписан в Люксембург от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и Рита Шварцелюр-Зутер, парламентарен държавен секретар на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Германия. Двете са в Люксембург за участие в редовното заседание на Съвета на министрите по околната среда.

Споразумението създава двустранен механизъм за сътрудничество за изпълнение на проекти в областта на опазването на околната среда в  България. С него се регламентира изпълнението, в т. ч. предоставянето на безвъзмездно финансиране или целеви заеми на проекти, предложени от МОСВ и осигурени от Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Федерална република Германия. Проектите трябва да прилагат най-добрите съществуващи технологии.

Споразумението се подписа в контекста на Програмата за иновации в околната среда за проекти в чужбина на Федералното министерство. Тя финансира иновативни пилотни проекти, насочени към опазване на околната среда в страни, присъединили се към ЕС след 2004 г. и в страните, кандидатки за членство в ЕС. Изпълнените в рамките на тази програма проекти следва да постигнат:

  • „трансфер на философия“ за ефективни действия за опазване на климата
  • мултиплициращ ефект чрез използването на икономически ефективни решения за подобряване на състоянието на околната среда в съответната страна
  • демонстрация на практическата приложимост и потенциал на нови производствени и преработващи технологии
  • повишаване на общественото разбиране за опазването на околната среда.

Инвестициите ще са в проекти с трансгранични въздействия върху околната среда, които могат пряко и измеримо да доведат до намаляване на замърсяването в крайбрежни води или замърсяването на въздуха в граничните райони, както и проекти, които насърчават екологосъобразно и благоприятно за климата икономическо развитие.

Финансовата помощ е насочена към предприятия, които осъществяват екологосъобразни инвестиции, общини и общински предприятия.

Конкретните финансови параметри на отпуснатата помощ зависят от нуждите на конкретния проект по отношение на инвестиционни разходи, собствени ресурси и средства от трети страни, като се прилага европейското законодателство за държавна помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.