1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българска агенция по безопасност на храните стартира изпълнението на проект по ОПАК

Българска агенция по безопасност на храните стартира изпълнението на проект по ОПАК

Проектът е на обща стойност 794 974,41 лева

Българска агенция по безопасност на храните стартира изпълнението по проект „Изграждане и внедряване на информационна система на БАБХ за обслужване и автоматизиране на процесите по обработка на вноса на животински продукти и продукти от неживотински произход”. Подписан е договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 13-31-9 от 04.04.2014 г., финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Бенефициент е Българска агенция за безопасност на храните. Проектът е на обща стойност 794 974,41 лева, като размерът на безвъзмездна финансова помощ е 100%, а период на изпълнение – 18 месеца.

Целевите групи по изпълнявания проект са Администрацията на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Администрацията на Агенция „Митници”.

След приключването на проекта БАБХ ще има изградена и внедрена информационна система за обслужване и автоматизиране на процесите по обработка на вноса на животински продукти и продукти от неживотински произход, включваща:

  • Единен web базиран вход за участниците в процеса по внос;
  • Интерфейси за обмен на данни в синхронен или асинхронен режим БАБХ и администрациите, които имат съвместни дейности по осъществяване на контрол на стоки на принципа система-система (B2B);
  • Развитие на информационните системи на БАБХ във връзка с изискванията на чл. 6 и 7 от Регламент (ЕО) № 136/2004 и чл. 5 и 6 от Регламент (ЕО) № 282/2004 и препоръките на Европейската комисия за обмен на данни в реално време с БАБХ, за да отговарят на мярката и да се интегрират със системите на другите администрации, които имат съвместни дейности по осъществяване на контрола на стоки;
  • Разработване на електронни услуги свързани с вноса на стоки от животински продукти и на продукти от неживотински произход подлежащи на проверка от БАБХ с цел намаляването на улесняване на процеса по внос и реализиране на електронна обратна връзка.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.