1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българските стажанти в европейските институции проведоха дискусия с Мария Габриел

Българските стажанти в европейските институции проведоха дискусия с Мария Габриел

Сред обсъдените въпроси бяха и приоритетите на ЕП до края на мандата

Много въпроси, идеи, визия за бъдещето на Европа съдържаше срещата с българските стажанти, които от октомври 2013 до февруари 2014 година провеждат стаж в европейските институции. Дискусията в Европейския парламент в Брюксел се състоя по покана на младежите с оглед актуалността на темите, по които работи г-жа Габриел и значението, което отдава на младежките политики.

Сред обсъдените въпроси бяха приоритетите на ЕП до края на мандата, равенството между половете, външната политика на ЕС, ролята на ЕП в отношенията на ЕС с държавите от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни.

Мария Габриел представи и други сюжети от работата си в парламентарните комисии, на които е член. Интерес за стажантите представляваше процедурата за внасяне на петиции и възползват ли се българските граждани от правото на петиция.  Обсъдени бяха също съвместното вземане на решения от трите европейски институции, отстояването на националните интереси в политиките на ЕС и тежестта на ЕС на световната сцена.

Една от най-интензивните дискусии беше по темата за правата на жените и равенството на половете. По отношение гласуваното наскоро предложение за директива относно жените в бордовете евродепутатът подчерта, че позицията на Европейския парламент е не да се набляга  на квотите, а на процедурата по назначаване. Важно е да се отчитат качествата на жените и те да заемат една или друга позиция именно заради потенциала си, а не защото са жени. Не беше подминат и въпроса за насилието срещу жените, проявяващо се в множество форми. Мария Габриел наблегна на необходимостта от продължаваща борба със стереотипите, които всъщност са коренът на проблема.

Външната политика на ЕС също беше предмет на задълбочена дискусия. На любопитството на младежите колко силен играч е ЕС на световната сцена, евродепутатът отговори, че членството в ЕС не е само достъп до еврофондове, а възможност за единен, по-силен глас в отношенията с третите страни.

Тъй като България е пряко ангажирана с Дунавската стратегия, стажантите проявиха интерес относно ситуацията с реализирането на стратегията. Мария Габриел наблегна на необходимостта от по-голяма активност на местните власти и да се търси засилено сътрудничество не само с Румъния, но и със страните от горното течение на реката - Австрия, Германия, Унгария, които са водещи държави.   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.