1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бенефициенти на ДФЗ с глоби за запалени стърнища при установени 103 пожара

Бенефициенти на ДФЗ с глоби за запалени стърнища при установени 103 пожара

Най-големи са щетите в областите Плевен и Русе

В периода от 21 септември до днес към дежурните екипи на МЗХГ и ДФ “Земеделие” са подадени общо 103 сигнала за горящи земеделски площи. Пожарите са горели на територията на областите: Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата засегната площ е над 15 500 дка. Най-големи са щетите в областите Плевен и Русе. В област Плевен пламъците са обхванали около 5 300 дка, а в Русенска област – 4 800 дка.
Сигналите са постъпили от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Екипите на ДФЗ са констатирали основно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви.
Местоположението е локализирано с GPS и са извършени измервания на засегнатите площи. Предстои да се установи дали площите са декларирани за субсидии и съответно по кои схеми и мерки.
Служителите от дежурните екипи са в непрекъсната връзка с Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

Със заповед на Изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” бяха създадени съвместни дежурни групи включващи служители от отдели Регионален технически инспекторат при областните дирекции на ДФ “Земеделие” и служители от областните дирекции на МЗХГ, които да следят за неправомерно палене на стърнища и други растителни остатъци от земеделски култури, както и суха тревна растителност в земеделските площи на цялата страна.

Припомняме, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие.

Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания. Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.