1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Берлин настоява за отмяна на обвързаната подкрепа

Берлин настоява за отмяна на обвързаната подкрепа

Урсула фон дер Лайен вече обяви, че в рамките на първите си 100 дни ще представи план за климатично неутрална икономика

Защитата на климата беше централната тема при неформалната среща на европейските министри на земеделието в Хелзинки. В рамките на срещата се състоя и разговор между министър Десислава Танева и германската й колежка Юлия Кльокнер.

Според финландското председателство аграрният сектор може да даде своя принос за опазването на климата като помогне за намаляването на въглеродните емисии и задържането на въглероден диоксид в почвите. Изчисленията показват, че в използваните за селско стопанство площи в Европейския съюз се съдържа количество въглероден диоксид, което е 10 пъти по-голямо от емисиите, изхвърляни ежегодно в атмосферата. Една от възможностите за увеличение на това количество е запазването на постоянните зелени площи и влажни зони, което е залегнало и като условие за получаването на директни плащания в новата Обща селскостопанска политика.

В тази посока са насочени и намеренията на новата Европейска комисия. Урсула фон дер Лайен вече обяви, че в рамките на първите си 100 дни ще представи план за климатично неутрална икономика. Така наречената "зелена сделка" трябва да се осъществи до 2050 година, а селското стопанство е важна част от нея.

В рамките на Аграрния съвет разговор проведоха Десислава Танева и Юлия Кльокнер. Двете обсъдиха реформата на Общата селскостопанска политика и настояването на Берлин за отмяна на обвързаната подкрепа. Според Танева свиването на финансите ще ощети повече от 13 хиляди животновъди в България и още толкова производители на плодове и зеленчуци, които и сега изпитват значителни затруднения. Затова България, където агросекторът е силно зависим от природните условия, ще настоява за стабилно финансиране на Общата селскостопанска политика.

У нас обвързаната подкрепа е насочена към малките и средни стопанства, помощта им помага да бъдат конкурентоспособни, обясни Танева. В секторите животновъдство и плодове и зеленчуци работят над 38 процента от заетите в селското стопанство, допълни тя в разговора си с Юлия Кльокнер.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.