1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 43 милиарда евро са предвидени за земеделие в бюджета на ЕС за 2017 г.

Близо 43 милиарда евро са предвидени за земеделие в бюджета на ЕС за 2017 г.

Европейският съюз е изправен пред огромни бюджетни предизвикателства

Близо 43 милиарда евро са предвидени за селското стопанство в бюджета на Европейския съюз за 2017 г., става ясно от проект, представен от Европейската комисия. Това означава, че средствата за сектора остават до голяма степен в същия размер, дори при леко свит общ бюджет.

За действителни плащания от страна на Съюза през 2017 година са заделени общо 134,9 милиарда евро, спрямо 143,9 милиарда, предвидени за 2016-та.

43 милиарда ще бъдат платени за подкрепа на аграрните пазари. Сумата остава непроменена в сравнение с тазгодишната. Земеделските стопани освен това ще получат средства по линия на Програмата за развитие на селските райони, които обаче все още не са уточнени.

Най-голям дял в общия бюджет заема Европейският фонд за стратегически инвестиции, за който са предвидени над 53 милиарда евро. Селското стопанство е на второ място. Досега за разходи в общия бюджет е бил заделян 1 процент от брутния вътрешен продукт на Съюза. За 2017-та този дял ще бъде малко по-малък – 0,9 на сто.

Окончателните суми в бюджета ще бъдат обсъдени през следващите месеци от Европейския парламент и от Комисията. Ако между тях не се постигне съгласие, ще има 21-дневен период за преговори. Тази година за целта са предвидени дните между 28 октомври и 17 ноември.

"Европейският съюз е изправен пред огромни бюджетни предизвикателства. В този труден период един целенасочен и ефективен европейски бюджет не е лукс, а чиста необходимост", заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.