1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БПЦ е сред най-активните и надеждни бенефициенти на Фонд „Земеделие"

БПЦ е сред най-активните и надеждни бенефициенти на Фонд „Земеделие"

190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви са одобрени за финансиране

190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви са одобрени за финансиране от Държавен фонд „Земеделие". Те са на обща стойност 71,1 млн. лв. и са по линия на Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи директорът на Фонда Мирослав Николов при среща с патриарх Неофит, цитиран от "Стандарт".

„Искам да ви благодаря за активността и да представя резултатите от съвместната ни работа. Фонд „Земеделие" е одобрил общо 190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви. Договорената субсидия по тях възлиза на 71,1 млн. лв. Надявам се и в бъдеще това успешно сътрудничество да продължи", каза Николов.

Митрополитите от Светия синод поставиха въпроси, свързани с конкретни казуси. Стана дума и за изискването в продължение на 5 години ремонтираният храм да има сключена застраховка срещу пожар, природни бедствия и други, за да не се налага връщане на пари по проекта.

Дискутирана бе темата за липсата на нотариални актове на църкви и невъзможността им да кандидатстват за финансиране по Програмата в тези случаи, както и статутът на някои храмове на местни или национални паметници на културата.

Ръководството на ДФЗ и Светия синод обсъдиха новия програмен период 2014-2020 г. Негово Светейшество патриарх Неофит и Николов лично се ангажираха да си съдействат за по-бързото решаване на проблемите, които среща Българската православна църква при кандидатстване за европейски средства.

„БПЦ е сред най-активните и надеждни бенефициенти на Фонд „Земеделие". Проектите се движат бързо и резултатите са видими. През следващия 7-годишен програмен период ще използваме вече научените уроци и ще се постараем да решим максимално бързо проблемите от предишни години", обобщи зам.-изпълнителният директор на Фонда Виолета Александрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.