1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да се хармонизират европейските стандарти за сигурност на храните

Да се хармонизират европейските стандарти за сигурност на храните

Това поиска здравният комисар Витенис Андриукайтис по време на граждански диалог по темата

Да се хармонизират европейските стандарти за сигурност на храните. Това поиска здравният комисар Витенис Андриукайтис по време на гражданския диалог по темата, проведен във Виена. Различните правила за етикетиране са неприемливи, смята комисарят.

Страната-домакин изтъкна, че произвежда храни с най-високо качество. Затова Австрия настоява да получи правото да показва това и на етикетите на своите продукти. Според австрийските участници не било справедливо тяхната държава, която не е участвала в последните скандали в Европа, да бъде отговорна за вносни продукти, съдържащи високи стойности от препарати.

Андриукайтис от своя страна предлага в Общността да се въведе етикет "Произведено в ЕС", като всяка страна да може да добавя името си. По думите на комисаря Брюксел в момента разглежда различните системи в отделните страни-членки и скоро ще направи опит да ги обедини.

В бъдеще ще бъде разработен и метод за измерване на прахосването на храни по всички сегменти на веригата, обяви Андриукайтис. Европейският съюз си е поставил за цел до 2030 година да намали количеството изхвърлени на боклука продукти наполовина. В момента в 28-те държави от Съюза всяка година на сметищата отиват 88 милиона тона храни. За да се редуцира това количество, Андриукайтис предлага търговските вериги да даряват непродадени, но годни за консумация храни, на благотворителни организации. Друг вариант е част от тези продукти да се ползват като храна за животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.