1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да се удължи забраната за употреба на някои пестициди, които съдържат неоникотиноиди и след 2017-та година

Да се удължи забраната за употреба на някои пестициди, които съдържат неоникотиноиди и след 2017-та година

От Грийнпийс имат нови анализи, които доказват вредата от използването на неоникотиноиди върху природата и пчелите

Да се удължи забраната за употреба на някои пестициди, които съдържат неоникотиноиди и след 2017-та година. За това настояват от природозащината организация „Грийнпийс“. Те припомнят, че в началото на следващата година е възможно Европейската комисия да преразгледа решението си и да отпадне това ограничение. 

От екоорганизацията се аргументираха с нови анализи, които доказват вредата от използването на неоникотиноиди върху природата и пчелите. Европейският орган по безопасност на храните също е публикувал ново проучване, според което употребата им крие риск за здравето на пчелите. Еколозите допълват, че този вид пестициди са устойчиви и е възможно през годините да станат част от състава на почвата, дори употребата им в затворени оранжерии води до загуба на биоразнообразие.

В България също има забрана за използване на три неоникотиноидни препарата, но имало и изключения. В началото на тази година беше позволена ограничена и контролирана употреба.

От "Грийнпийс" смятат, че ЕС трябва да наложи по-всеобхватна забрана за всички видове употреба на неоникотиноидите за целия селскостопански отрасъл, а не само частична забрана.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.