Депутатите удължиха безмитния достъп на Украйна до европейските пазари

Едностранната търговска мярка беше въведена през април тази година, за да осигури незабавно облекчение за украинската икономика

Днес Европейският парламент подкрепи удължаването на безмитния достъп за украинските стоки до европейския пазар.

Депутатите гласуваха с 497 гласа „за“, 78 „против“ и 56 „въздържал се“ първоначалното предложение на Комисията и така удължиха мярката, без да я отменят.

„При така създалата се ситуация удължаването на действието на автономните търговски мерки за Украйна доказва, че ЕС може да действа бързо и решително. Това е доказателство и за нашата политическа воля и морална отговорност“, заяви докладчикът Габриелиус Ландсбергис (ЕНП, Литва). Той добави, че това ще даде на украинския бизнес шанс да се подготви за влизането в сила на „Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия“ в началото на 2016 година.

Едностранната търговска мярка беше въведена за пръв път през април тази година, за да осигури незабавно облекчение за украинската икономика, след като Русия постави ограничения върху достъпа до пазара си вследствие на политическите събития в Украйна от пролетта. Първоначално мерките трябваше да бъдат за период от 6 месеца и след това да бъдат заменени от взаимно отваряне на пазарите в синхрон със Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което беше подписано от Европейския и украинския парламенти през септември.

Въпреки това на 12 септември, след преговори с Украйна и с Русия, ЕС се съгласи да забави отварянето на свободна търговска зона между Европа и Украйна до 31 декември 2015 г., като част от цялостния умиротворителен процес в Украйна.

Едностранните търговски преференции премахват 94,7% от митата на ЕС, които се начисляват върху вноса на промишлените стоки от Украйна. Те отменят също 80% от митата върху вноса на земеделска продукция. Европейският съюз обаче запазва ограниченията върху безмитния внос на „чувствителни“ продукти, като зърнени култури, свинско, телешко и пилешко месо, както и преработени храни, за да не бъдат засегнати интересите на европейските производители. Украйна също е задължена да се съобрази с европейските здравни стандарти, да зачита човешките права, основните свободи и върховенството на закона.

Според статистическа информация предоставена от Украйна, износът на страната към ЕС за първата половина на 2014 г. се е повишил с 25% (587 млн. долара), което компенсира блокирания износ на стоки към Русия (–24,5%).

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.