1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десет държави отново подкрепиха България в искането й за удължаване срока за допустимост на разходите по ПРСР 2007-2013

Десет държави отново подкрепиха България в искането й за удължаване срока за допустимост на разходите по ПРСР 2007-2013

Комисията прави анализ на правните и финансовите последствия от подобна мярка

Десет държави членки - Гърция, Италия, Словакия, Румъния, Словения, Чехия, Кипър, Люксембург, Полша и Хърватска, отново подкрепиха искането на българската страна за удължаване срока за допустимост на разходите по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това е била една от обсъжданите теми на проведеното на 11 май в Брюксел заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. На форума е обявено, че Комисията прави анализ на правните и финансовите последствия от подобна мярка и скоро ще информира държавите-членки за решението си.

Съветът обсъди също предложението за регламент за биологичното земеделие с оглед постигането на общ подход. Въпреки постигнатия значителен напредък по множество членове, дискусиите ще продължат по чувствителни въпроси като контрола и присъствието на неразрешени вещества в биологичните продукти.

В областта на земеделието Съветът прие заключения относно опростяването на Общата селскостопанска политика. От началото на 2015 г. този въпрос се превърна в един от приоритетите на Съвета, Европейския парламент и Комисията. В продължение на няколко месеца Председателството провежда консултация с министрите и обобщи техните становища по приоритетните области за опростяване, на база националния им опит от прилагането на наскоро реформираната ОСП.

Министерският съвет одобри и резултатите от други два Съвета на ЕС, проведени през миналия месец в Брюксел.

На заседанието на министрите по икономически и финансови въпроси на 12 май беше разгледано актуалното състояние по регламента за създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции. Министрите обмениха мнения по изпълнението на структурните реформи в контекста на Европейския семестър с цел подобряване изпълнението на отправените препоръки към отделните страни. Бяха приети заключенията на Съвета, които предоставят насоки към държавите-членки във връзка с резултатите от задълбочените прегледи и напредъка в изпълнение на препоръките от 2014 г. Одобрено беше Заключение на Съвета за устойчивостта на публичните финанси от гледна точка на застаряване на населението. Представени бяха и резултатите от срещата на министрите на финансите и управителите на централни банки от Г-20, състояла се на 16 и 17 април във Вашингтон.

На проведеното на 7 май заседание на Съвета на ЕС „Външни работи/Търговия" беше обсъдено актуалното състояние на преговорите между ЕС и САЩ по Споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), включително на преговорите по разрешаване на спорове между инвеститор и държава в рамките на ТТИП. Разгледана беше подготовката за 10-ата министерска конференция на СТО. По инициатива на латвийското председателство след заседанието беше проведена среща, посветена на търговските аспекти на Източното партньорство, на която търговските министри на държавите-членки на ЕС и министрите на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна обсъдиха състоянието и предизвикателствата пред икономическите параметри на инициативата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.