1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Девет общини от общо 34 подадоха проекти за водна инфраструктура по ОПОС

Девет общини от общо 34 подадоха проекти за водна инфраструктура по ОПОС

Екипът на Оперативна програма „Околна среда” преизпълни годишната си програма в сектор „Води” над 3.5 пъти

Девет общини внесоха проектите си за изграждане или реконструкция на пречиствателни станции, ВиК мрежа и съпътстваща инфраструктура. Това са Айтос, Дряново, Чирпан, Елин Пелин, Левски, Разлог, Смолян, Радомир и Попово. Проектите са по процедурата, обявена в средата на август т.г. и насочена към общо 34 общини с ниска степен на проектна готовност. До края на годината МОСВ ще оцени техните предложения, а в началото на 2011 г. ще бъдат подписани и договорите за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ.

Целта на тази процедура е бенефициентите със слаба подготовка да получат подкрепа от 600 млн. лв. както в разработване на проектите си, така и в тяхното изпълнение. По този начин не се налага да се кандидатства по различни процедури за двата компонента и се съкращава времето от идейната фаза до реалното строителството. Администрациите, които не успяха да подготвят предложенията си, имат още две възможности да направят това - до 31 януари 2011 г. или до 30 юни 2011 г. След изтичане на всеки от сроковете, документите ще бъдат разглеждани от експертни работни групи в МОСВ.


Общините имат срок да завършат строителството на пречиствателните станции за отпадни води, канализациите и съпътстващата ги инфраструктура до края на 2014 г.

С оглед постигането на изискванията за добро качество на водите и за увеличаване на домакинствата, включени към канализационната система, в края на юни МОСВ откри и друга процедура, насочена към всички приоритетни 124 агломерации с над 10 000 еквивалентни жители. Тук се предвиждат също 600 млн. лв., но само за строителство. Крайният срок за кандидатстване е 20 февруари 2012 г., а подадените проекти ще се оценяват от работни групи, които ще се свикват на всеки два месеца или след постъпване на 10 проекта. Както в другата процедура, и тук обектите трябва да са готови до края на 2014 г.

С двете отворени процедури на обща стойност 1 млрд. и 200 млн. лв. екипът на Оперативна програма „Околна среда” преизпълни годишната си програма в сектор „Води” над 3.5 пъти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.