1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ „Земеделие” одобри още 20 проекта по три от мерките по Програмата за развитие на селските райони

ДФ „Земеделие” одобри още 20 проекта по три от мерките по Програмата за развитие на селските райони

Предложените на ЕКОП проекти са основно в инвестиции за закупуване на земеделска техника

През изминалата седмица на заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП) одобрение получиха още 20 инвестиционни предложения за финансово подпомагане от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Това съобщи изпълнителният дирекотор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева.

Това са 8 проекта по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, както и 8 проекта по двете общински мерки - 321 „Основни услуги за населението в селските райони” и Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Одобрени от комисията бяха и още 4 проекта по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, уточни Илиева.

Общият размер на инвестицията на одобрените проекти по общинските мерки 321 и 322 възлиза на 22,7 млн. лв., а размерът на одобрените разходи по тях - на 16 млн. лв. Проектите, които бяха разгледани и одобрени по Мярка 321 са основно за изграждане и реконструкция на ВиК мрежи, а по Мярка 322 - за ремонт на улични мрежи и рехабилитация на обществени зелени площи - паркове, детски площадки и съоръжения към тях.

По една от най-атрактивните мерки - 121, одобрените 8 проекта са с общ размер на инвестицията 15,6 млн. лв., като при коректно изпълнение на инвестиционното предложение ДФ „Земеделие” ще изплати на кандидатите общо 5 млн. лв.

Предложените на ЕКОП проекти са основно в инвестиции за закупуване на земеделска техника. Сред тях беше одобрен и проект за модернизация и технологично оборудване на птицеферма.

По Мярка 123 одобрените 4 проекта са с общ размер на инвестицията 11,1 млн. лв., като стойността на одобрените разходи по проектите възлиза на 9,1 млн. лв. Предмет на инвестициите са производствен цех за плодови и зеленчукови консерви, производство на растителни и животински мазнини, производство на гроздова мъст, вино и оцет. Одобрените проекти са от областите Велико Търново и Сливен.

 

Етикети ДФЗ, проекти, ПРСР
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.