1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ – държава в държавата

ДФЗ – държава в държавата

Кой има интерес да се прекъснат „връзките с обществеността“?

Закон за достъп до обществена информация – за някои институции той съществува единствено, за да се нарушава. Съвсем безпардонно. Без свян да се размотават журналистите – че да, ще има интервю, хайде още няколко дни изчакайте. Не зная колко са пиарите в ДФЗ – в отдела гръмко наречен „Връзки с обществеността“. Но изработват добрите си заплати единствено с усилието да прекъснат връзките с обществеността. Разбира се, те не са виновни, ще рече някой. Но какъв журналист е безгръбначният човек? С какви очи утре ще премине отново в редиците на колегите си, които е лъгал? Будната съвест лесно се приспива – от страха за насъщния.

В безкрайните предизборни времена на разюздани упреци веднага давам пример. Още през юли т.г. АГРО ТВ подаде молба за интервю с новия шеф на Фонда. Повечето от въпросите бяха свързани с фанфарно оповестената нова политика на ведомството. Свързана най-вече – каква ирония само, с подобрена диалогичност, с прозрачност. Как най-после ДФЗ няма да бъде „държава в държавата“, както Бозуков се изрази. До тук добре, си е рекъл шефът на ДФЗ. Но… има смущаващи въпроси: по конкретни казуси за нарушения какви мерки са взети? Как точно един уволнен служител е бил „бухалка“ за фермерите? Има ли служители в конфликт на интереси във ведомството – които и в момента или малко преди постъпването си, са работили в консултантска фирма?

Преди седмица направихме нов отчаян опит за информация – след сигнали от фермери. Какво се случва с одобрението на проектите по двете мерки 4.1 и 4.2? С колко точки ще става класирането? Ще има ли компенсации заради галопиращата инфлация? Подаваш проект с едни цени на разходите, които след дни вече са набъбнали. И т.н. Изглежда и този път морето няма да се подкваси. И черешката на тортата – прясното интервю със земеделския министър в БНР. Как ДФЗ вече не е „държава в държавата“, как комуникацията е подобрена и „доверието е възстановено“. Ако това не е гьонсуратлък, пепел му тури. Обаче не може да се отрече: в ДФЗ има приемственост. И при Грудев ведомството си беше „черна кутия“. И при него прозрачността се свеждаше до редки пресконференции. Като лалугери бяха експертите, свити в дупката си.

Сега – ето един парадокс: с пресцентъра на земеделското министерство се работи лесно. Бързи отговори, съдействие за интервюта. Явно Бозуков не преде пред ДФЗ да им скръцне, вместо да ги хвали. Така че, г-н министър, институцията, която уж управлявате, си остава „държава в държавата“ и вероятно хич не ви бръсне за шеф. Журналистите са свикнали да бъдат напъждани. Професионално задължение имат да са нахални, иначе не се получава нищо. Както един възрастен колега беше казал – когато те изгонят през вратата, влез през комина. Обаче има хитреци – запушват си комините. Демокрацията окончателна победа няма. Нащрек и толкоз. Пред сградата на ДФЗ има бариера. Кога ще я премахнем?

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.