1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дирекция на Природен парк Врачански Балкан към Изпълнителна агенция по горите връчи Годишни награди за опазване на биоразнообразието и природата –2014

Дирекция на Природен парк Врачански Балкан към Изпълнителна агенция по горите връчи Годишни награди за опазване на биоразнообразието и природата –2014

Целта на дейността е да се популяризира отговорното поведение

На 12 декември 2014 г. от 18:30 ч. в Природозащитен център „Натура” се състоя церемонията по връчване на Годишни награди 2014 за опазване на биоразнообразието и природата на ДПП Врачански Балкан.

Годишните награди са включени като дейност в проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан, финансиран от ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.”.

Целта на дейността е да се популяризира отговорното поведение и да се стимулира инициативността на обществеността по отношение на опазването на околната среда. Цялостната организация и провеждането на събитието беше подчинено на идеята, че с връчването на годишните награди ще бъдат признати усилията на тези организации, институции и личности, които са особено съпричастни към екологичната тема и с дейността си допринасят за опазването на природата и биоразнообразието на територията на ПП Врачански Балкан.

Комисия в състав: инж. Николай Ненчев; Оля Генова и инж. Георги Антонов от Природозащитен център „Натура” разгледа номинациите в следните категории:
1. Организации / институции подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан.
2. Неправителствени организации подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан.
3. Бизнес организация подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан.
4. Дългогодишно сътрудничество в областта за опазването на биоразнообразието и природата в ПП „Врачански Балкан” и образователни дейности.
5. Местна власт подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан.

ДПП „Врачански Балкан“ присъди награда в категорията „Организации / институции подпомагащи опазването на био-разнообразието и природата в ПП „Врачански Балкан” на РИОСВ Враца.

В категорията  „Неправителствени организации подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан беше връчена награда на Дружество за защита на хищните птици”. Наградата получи Георги Стоянов,

Най-успешната формула за развиването на устойчив туризъм, както и за опазването на околната среда е изграждането на тясно сътрудничество между Дирекцията на парка и бизнес организациите в региона. Много фирми подадоха ръка в тежки моменти, като съдействаха както със средства така и с време, труд и материали. Дирекция на ПП „Врачански Балкан“ изказва своята благодарност на всички тях.
Тази година ДПП Врачански Балкан присъжда награда в категорията Бизнес организация подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан на „Сити строй 2000“ ООД. Наградата получи Иван Иванов.

Дирекция на ПП Врачански Балкан благодари на всички свои приятели, които през годините неуморно подпомагаха в хубави и трудни моменти работата на Дирекцията. Без това устойчиво сътрудничество и подкрепа, екипа на ПП Варчански балкан едва ли щеше да постигне резултатите, които виждаме днес.
В категорията Дългогодишно сътрудничество подпомагащо опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан награда получи Евелина Васкова, председател на УС на Дом на науката и техниката Враца.

Изключителна роля за опазването на природните дадености както и за развиването на устойчиви форми на туризъм и бизнес играят  местните общности. По границата на ПП Врачански Балкан има 18 населени места, разположени в границите на 5 Общини. Въпреки административното разделение –хората тук живеят обединени от прегръдките на планината и нейните  ресурси. През годините местните хора винаги са поддържали традицията за едно хармонично съществуване в природата и околната среда, защото тяхното бъдеще винаги е зависело от състоянието на заобикалящата среда.

За поддържането на тези традиции както и за повишаване на информираността на местното население обединяваща  роля има местната власт. Тази година ДПП Врачански Балкан, присъжда своята награда за Местна власт, подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан на Кметство Долно Озирово. Наградата получи Ангел Петров, кмет на Долно Озирово.

След „разгорещени“ дебати комисията реши – извън посочените по-горе категории обявява специални награди, както следва:

  • Награда за активен природозащитник и фен на ПП Врачански Балкан.  Дирекцията на парка благодари на всички приятели, които активно участват във доброволческите и природозащитни инициативи, които чрез свои снимки, пътеписи и разкази популяризират природните и културните забележителности на територията на парка.

Експертите от ПЦ Натура определиха за най-активен природозащитник и фен на ПП Врачански Балкан за 2014 г -  Мариана Димитрова.

Награда „Верен приятел”. С тази награда Дирекция на ДПП Врачански Балкан благодари за неоценимата помощ и съдействие на „В и К” Враца по време на реализирането на инфраструктурните обекти на територията на парка. Наградата се връчва на Директора на „В и К” Враца – г-н Престойск.

През 2014 година на територията на Община Враца и ПП Врачански Балкан бяха реализирани редица инициативи за опазване на природата, разделно събиране, популяризирането на еко-туризма и еко образованието. Особено активни организатори бяха еко клубовете на училищата, институциите и неправителствените организации.
Тази година след проведена анкета сред медиите ДПП Врачански Балкан присъжда своята Награда за значимо събитие, свързано с  опазването на биоразнообразието и природата в ПП Врачански Балкан на Община Враца за Пецел Рок Трип.

Мероприятието бе част от проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП Врачански Балкан, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, договор № DIR-5113326-C-00.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.