1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес ЕП ще гласува предложението за отглеждане и продажба на продукти съдържащи ГМО

Днес ЕП ще гласува предложението за отглеждане и продажба на продукти съдържащи ГМО

Генно модифицираните организми дълбоко разделят ЕС

Депутатите от Европейския парламент ще гласуват предложението всяка страна да може да забранява продажбата на ГМО храни на своя територия, дори и ако те са одобрени на ниво ЕС. Очакванията са то да бъде отхвърлено на пленарната сесия в Страсбург, съобщава bnr.bg.

Генно модифицираните организми дълбоко разделят ЕС и от години не се намира приемливо решение между поддръжниците и противниците му. Досега отглеждането на ГМО земеделски култури се одобряваше с квалифицирано мнозинство на 28-те правителства в специален комитет след представяне на научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните. През годините обаче мнозинството гласуваха с "въздържал се" поради чувствителната обществена дискусия.

Така отговорността и финалното одобрение оставаше в ръцете на Еврокомисията. Само един сорт царевица – MON 810 – досега е получавал разрешение за отглеждане през 1998 г. Това се е случвало главно в Испания и в по-малка степен в Португалия, Чехия, Румъния и Словакия. Към момента срокът на разрешението е изтекъл и този вид царевица чака за подновяване. Има искания и за още 7 култури, но разрешения още не са дадени.

През април Комисията "Юнкер" реши да даде възможност на столиците да искат изключение за отглеждането на ГМО. 19 държави, сред които и България, се възползваха от това и ги забраниха. Сега се предлага същото и за продажбата и употребата на генномодифицирани храни или фуражи. 58 вида имат разрешения от Брюксел, а още 58 очакват отговор. Например, по-голямата част от соята се внася от страни, които използват ГМО сортове.

Евродепутатите от повечето групи в ресорната комисия по околна среда обаче отхвърлиха проекта. Те се опасяват, че ако правителствата продължат с ембаргото на ГМО, това ще доведе до гранични проверки помежду им и ще наруши свободното движение на стоки на пазара в Европейския съюз.

Този следобед е гласуването в пленарната зала, където ще се разбере дали ще има достатъчен брой евродепутати, които ще изневерят на повелята на парламентарната им група да гласуват против.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.