1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 2030 година вредните емисии на територията на Европейския съюз да бъдат намалени с 45%

До 2030 година вредните емисии на територията на Европейския съюз да бъдат намалени с 45%

Новата стойност трябва да послужи като сигнал за останалия свят да предприеме адекватни мерки за борба срещу глобалното затопляне

До 2030 година вредните емисии на територията на Европейския съюз да бъдат намалени с 45 процента – тази амбициозна цел си поставя Европейската комисия. Предложението идва от комисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.


Новата стойност трябва да послужи като сигнал за останалия свят да предприеме адекватни мерки за борба срещу глобалното затопляне. Според еврокомисаря Канете, опазването на климата е в стагнация, след като американският президент Доналд Тръмп извади Съединените щати от Парижкото споразумение.

"В същото време сухото и горещо лято тази година ни предупреждава, че климатичните промени протичат все по-бързо", казва Канете. "За да постигнем своите цели, всички държави в Европейския съюз трябва да действаме в една и съща посока. Затова ще предложа това да стане основна тема при срещата на еко-министрите през октомври", допълва комисарят.

Според него няма да има нужда от нови закони, стига страните-членки да се придържат към вече взетите решения за енергийна ефективност и за повече възобновяеми енергии. В началото на лятото европейските институции очертаха конкретни параметри за тези два сектора. Енергийната ефективност трябва да се подобри с над 32 процента до 2030 година, а делът на възобновяемите енергии да се покачи до 32 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.