1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 24 евроцента за килограм недоставено мляко могат да получат френските фермери

До 24 евроцента за килограм недоставено мляко могат да получат френските фермери

Европейската комисия обеща общо 150 милиона евро за подкрепа на млекопроизводителите

До 24 евроцента за килограм недоставено мляко могат да получат френските фермери. Това става ясно от съобщение на земеделското министерство. Сумата ще се изплаща за първите 5 процента намалена продукция. За по-големи количества земеделските стопани ще получат по 14 евроцента за килограм.

Припомняме ви, че Европейската комисия обеща общо 150 милиона евро за подкрепа на млекопроизводителите. Тези средства се разпределят пропорционално за страните-членки, като всяка държава има възможност да ги удвои. Френският министър на земеделието Стефан льо Фол е добавил 50 милиона от националния бюджет.

Така агроведомството иска да гарантира по-голямо участие от страна на фермерите, както и да намали натиска върху пазара на говеждо месо. Очаква се Европейската комисия да публикува правилата за получаване на помощите на 10 септември. Така те ще могат да влязат в сила ден по-късно. Срокът за подаване на заявления за първия кръг изтича на 21 септември. Парите ще се изплащат през февруари или март 2017-та.

Ако държавите-членки надвишат предвидените 1 милион и 70 хиляди тона недоставено мляко, сумите за участващите фермери ще бъдат намалени. В противен случай ще има втори кръг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.