1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Добивната индустрия е инвестирала повече от 420 млн. лева за възстановяване и опазване на околната среда

Добивната индустрия е инвестирала повече от 420 млн. лева за възстановяване и опазване на околната среда

Въвеждат се нови технологии, екологични практики и грижата за природата

Промишленият сектор демонстрира значителен напредък в намаляването на въздействието върху околната среда, все повече компании възприемат политика, която поставя като най-висш свой приоритет социалната отговорност и въвеждането на екологосъобразни практики. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при участието си в Европейския минен бизнес форум в хотел „Хилтън“ - София.

По думите й пример за това са направените през последните години инвестиции. “Само за периода от 2000 г. до 2013 г. в сектора на добивната индустрия са направени инвестиции в размер на повече от 420 млн. лева за възстановяване и опазване на околната среда. Този процес продължава -  въвеждат се нови технологии, екологични практики и грижата за природата се поставя като основна цел и приоритет в производството“, каза Ивелина Василева.

Министърът подчерта важността на въпросите, свързани с намаляване на емисиите, ефективното събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъците по цялата технологична верига, опазването на водите, почвите и въздуха. "Осъзнавайки важната роля за развитие на суровинната индустрията за националната икономика, МОСВ провежда активна политика и предприема редица мерки за облекчаване на бизнеса, подобряване на конкурентоспособността и стимулиране на устойчивото развитие“, отбеляза министър Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.