1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Договорите по НПВУ трябва да са сключени до края на септември 2023 г.

Договорите по НПВУ трябва да са сключени до края на септември 2023 г.

Те могат да се изпълняват до 2025 година

Модернизация и цифрова трансформация – това е едно от направленията, по които българските земеделски производители могат да правят инвестиции по дейности, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Първият вид дейности ще бъдат свързани с опазване на околната среда, а вторият - с цифровите технологии - като закупуване на техника за прецизна сеитба, прецизно торене, прецизно внасяне на ПРЗ, дронове, GPS системи, софтуер и хардуер, оборудване за електронно управление в оранжерийното производство, автоматизирани системи и машини за подготовка на растениевъдната продукция за продажба – за сортиране, измиване, охлаждане, автоматизираното складиране. Няма да са допустими СМР с изключение на фотоволтаици“, обясни Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и новации. Тя допълни, че за животновъдството може да се инвестира в системи за управление и наблюдение на животновъдните стопанства - микроклимат, електропастири, GPS, дронове, системи за събиране, обработка и анализ на данни, третиране на торови отпадъци.

granit-parts-ads

Минималният размер за финансиране на един проект е 30 хил. лева без ДДС, максималният – 1 млн. лева без ДДС.

Бонус точки ще получат проекти, подадени от жени, от биопроизводители, от кандидати с финансово устойчиви земеделски стопанства за последните три години. Бонус точки ще получат и екологични инвестиции в преработка на земеделски отпадък. Плодове и зеленчуци, животновъдство, етеричномаслени и медицински култури отново са сектори с приоритет.

„Не се изисква бизнес план. Не се изискват оферти. Режимът е много по-облекчен. Описвате проекта най-простичко, защото идеята е предложенията бързо да бъдат обработени от ДФЗ и да бъдат сключени договори.“

Светлана Боянова подчерта, че до края на месец септември подадените проекти по НПВУ трябва да бъдат одобрени от ДФЗ. Срокът за изпълнение е до края на 2025 година.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.