1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дружеството "Южен поток България" активно купува земя в нарушение на закона

Дружеството "Южен поток България" активно купува земя в нарушение на закона

Приети законодателни текстове въведоха петгодишна уседналост за чужденците и фирмите, които искат да придобият земя у нас

През последните месеци дружеството "Южен поток България", 50% от което е руска собственост, активно купува земя в нарушение на закона. Причината за това е въведеното от управляващите ограничение пред чуждестранни лица да купуват българска земя, съобщава "Капитал daily".

Според имотния регистър последната сделка за земя на "Южен поток България" е от 27 февруари тази година, когато е придобита 3 дка нива в монтанското село Расово. Общо вписаните сделки са в седем области.

Два месеца по-късно притежаването на този и на другите имоти на територията на България от българо-руското дружество би следвало да се счита за незаконно, тъй като на 4 април депутатите в Народното събрание приеха промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, а на 29-и същия месец бетонираха позицията си по въпроса със собствеността, отхвърляйки ветото на президента, който се опита да спре промяната. Приетите текстове въведоха петгодишна уседналост за чужденците и фирмите, които искат да придобият земя.

От основаването на "Южен поток България" досега са минали по-малко от 4 години, което означава, че то не би следвало да има право да притежава земя на територията на страната. От дружеството са отхвърлили пред вестника хипотезата, че са в нарушение, и посочиха, че правото за притежаване на земя им е дадено по силата на междуправителствената спогодба, сключена по международното законодателство, възможност, предвидена и в конституцията.

В конституцията има текст, който позволява чуждестранни юридически лица да придобиват право на собственост върху земя, ако това е записано в международен договор, ратифициран от парламента. Но изрично е поставено условие: ратификацията трябва да е подкрепена от 2/3 от всички депутати, т.е. 160. Междуправителственото споразумение, на което разчита "Южен поток България", е сключено през 2008 година, когато е внесено и за ратификация в Народното събрание. Гласуването му протича със 140 гласа "за", 47 "против" и два - "въздържал се". Така резултатът от него не покрива изискването.

Попитана какви ще бъдат последствията за лицата, оказали се в нарушение на закона, председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова обясни, че засега последствия за тях не са предвидени. Предстои да се изработят заключителни разпоредби в закона, които да указват какви са санкциите за неизпълнение на разпоредбите. Бъчварова е на мнение, че дори и да блокира работата по газопровода, законът няма основания да бъде променян отново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.