1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК да използва всички възможности за стабилизиране на пазара на мляко и млечни продукти

ЕК да използва всички възможности за стабилизиране на пазара на мляко и млечни продукти

За това призоваха страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения на заседаниe на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри резултатите от последното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. В срещата, проведена на 13 юли в Брюксел, министрите обсъдиха развитието на пазара и последствията от забраната на Русия за внос на земеделски продукти от ЕС.

Страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения изразиха тревогите си за пазара на мляко и млечни продукти. Те призоваха Комисията да използва всички възможности за стабилизиране на ситуацията и по-специално да представи предложение за увеличаване на интервенционните цени за масло и обезмаслено мляко на прах, да въведе временно възстановяванията при износ, както и временна извънредна подкрепа за компенсиране на загубите на доход на производителите на краве мляко.

Комисията обяви намерения за предприемане на пазарни мерки за плодовете и зеленчуците и за млякото за облекчаване на натиска на цените и ефектите от руската забрана. По отношение на сектора на свинско месо, Комисията припомни, че през март са въведени временни мерки за частно складиране и посочи своята готовност за оценяване на пазарната ситуация. Комисарят по земеделието Фил Хоган заяви, че ЕК ще продължи внимателно да наблюдава ситуацията на пазарите и, ако е необходимо, ще въведе нови мерки, но призова за реализъм в дебата, защото бюджетът, в който трябва да се вмести Комисията за тези действия, е ограничен.

На заседанието ЕК представи проект на регламент, с който държавите да ограничат или забранят използването на генетично модифицирани храни и фуражи на тяхна територия. Предложените правила имат за цел да постигнат баланс между поддържането на системата за разрешения на ЕС и свободата на държавите-членки да вземат решение за употребата на ГМО на своя територия. Повечето от делегациите, сред които и България, изказаха съмнения, че предложената опция представлява практическо и правно обосновано решение на въпроса. Много делегации подчертаха, че новият процес може да отслаби единният пазар и посочиха, че би могъл да противоречи на международните ангажименти на ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.