EK отпуска 10,5 млн евро на България за справяне с щетите от наводненията

Средствата са осигурени от Европейския фонд за солидарност

Еврокомисарят за регионалната политика Йоханес Хан обяви помощ на стойност 10,5 милиона евро за България за покриване на част от най-неотложните разходи, причинени от природните бедствия през май и юни, съобщи Европейската комисия, цитирана от pressadaily.bg.

Средствата са част от пакет на стойност близо 80 милиона евро, предложени от ЕС на Сърбия, Хърватия и България и са осигурени от Европейския фонд за солидарност. Сърбия ще получи 60,2 милиона евро, а Хърватия – 8,96 милиона евро. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на жизненоважна инфраструктура и услуги, за възстановяване на разходите за спасителните операции и за покриване на част от разходите по разчистването в засегнатите от бедствието области.

"Решението отразява самото естество на Европейския фонд за солидарност, което е солидарност с нашите страни членки и със страните, водещи преговори за присъединяване в момент на нужда след природните бедствия. Европейският фонд за солидарност помага на тези страни да се изправят отново на крака и да си възвърнат стабилността, застрашена от сериозните щети в икономическите сектори като туризма или разрушаването на основна инфраструктура. Предложената подкрепа ще помогне на Сърбия, България и Хърватия да се възстановят от ужасните наводнения по-рано тази година и за възстановяването на разходите по спасителните операции и разчистването в засегнатите области", заяви еврокомисар Хан.

"Тези средства са конкретни и целят да помогнат за справянето с непосредствените и преки последици от природните бедствия. Сега одобрихме тези средства в Комисията. Също така променихме правилата на Фонда за солидарност на ЕС, които влязоха в сила на 28 юни 2014 г. и опростихме съществуващата система и критериите, така че помощта да бъде изпращана по-бързо от преди. Сега разчитаме, че страните членки също ще проявят солидарност и ще изпълнят ангажиментите си да договорят бързо отделените за тази цел средства", допълни еврокомисарят.

Помощта трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от Съвета.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.