1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК прие две програми за финансиране от ЕС на стойност 2,8 милиарда евро

ЕК прие две програми за финансиране от ЕС на стойност 2,8 милиарда евро

Средствата по новата програма „Околна среда" са 1,77 милиарда евро

Европейската комисия прие днес, 16 юни останалите 2 оперативни програми за България - „Околна среда" и „Региони в растеж". С това решение и 7-те оперативни програми на България за периода 2014-2020 година, чиято обща стойност за финансиране по политиката на сближаване на ЕС възлиза на 7,6 милиарда евро, вече са приети.

Средствата по новата програма „Околна среда" са 1,77 милиарда евро, от които 1,5 милиарда евро са по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд и се допълват от национално съфинансиране. Тя предвижда редица конкретни мерки в подкрепа на по-нататъшното преминаване на България към по-конкурентоспособна нисковъглеродна икономика, съответстваща на високите стандарти на ЕС за опазване на околната среда и ефикасно използване на ресурсите.

Целите по програма „Околна среда", които трябва да бъдат постигнати до края на програмния период са:

  • Обслужване на 1,5 милиона души допълнително чрез подобрено третиране на отпадните води;
  • Обслужване на 200 000 души допълнително чрез подобрени водни доставки;
  • 285 000 тона по-малко отпадъци, насочвани към сметища;
  • По-чист въздух за 1,3 милиона души;
  • 4,4 милиона хектара с видове и местообитания по НАТУРА 2000 с подобрен природозащитен статус;
  • Защита от наводнения и намаляване на риска от свлачища за 2,8 милиона души.

Средствата по програмата „Региони в растеж", която също беше приета днес, са на стойност 1,3 милиарда евро и са финансирани от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с националното съфинансиране общият им размер надхвърля 1,5 милиарда евро.

По време на посещението си в София, където се запознава на място с проектите и участва в срещи на високо равнище по въпросите на политиката на сближаване в България, еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу заяви: „Радвам се, че с приемането на последните две от програмите България е поела в правилната посока за извличането на максимална полза от реалните възможности, които политиката на сближаване на ЕС може да предложи на страната и нейните граждани. Инвестициите за периода 2014-2020 г. са насочени към ключови области, в които има най-голяма вероятност да се създадат работни места и да се повлияе максимално върху подобряването на живота на обикновените хора: подкрепа за малкия бизнес, създаване на система за научни изследвания и иновации в България; подпомагане на младите хора да изградят бъдещето си, както и подкрепа за основната инфраструктура и жизненоважните транспортни връзки. Освен това те са ориентирани към енергийната ефективност, опазването на околната ни среда, справянето със социалното приобщаване, здравеопазването и образованието."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.