1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК: С евтиното зърно Русия създава нови зависимости

ЕК: С евтиното зърно Русия създава нови зависимости

След като Русия миналия месец прекрати участието си, тя насочи атаките си към украинските пристанища и зърнената инфраструктура на Черно море и река Дунав

Русия предлага евтино зърно, за да създаде нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност, се казва в изявление на Европейската комисия, насочено към развиващите се страни. Посланието, отправено от върховния представител за външната политика на Съюза, Жозеп Борел, призовава бедните държави и тези от Г-20 да говорят с ясен и единен глас, за да накарат Москва да се върне към сделка за черноморския коридор.
 
След като Русия миналия месец прекрати участието си, тя насочи атаките си към украинските пристанища и зърнената инфраструктура на Черно море и река Дунав. В резултат световните цени на зърното тръгнаха нагоре.
 
Борел обвинява Москва, че се обръща към уязвимите страни с двустранни предложения за доставки на зърно на намалени цени, като се преструва, че решава проблем, който сама е създала. В същото време светът е принуден да се занимава с нарушени доставки и по-високи цени. По думите му това е цинична политика на умишлено използване на храната като оръжие за създаване на нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност.
 
При срещата с африканските лидери в Санкт Петербург миналата седмица руският президент Владимир Путин каза, че страната му е готова да замени износа на украинско зърно за Африка както на търговска основа, така и на база помощ, за да изпълни това, което според него е критичната роля на Москва в глобалната продоволствена сигурност.
От Москва изтъкват, че ако исканията за подобряване на руския износ на зърно и торове бъдат изпълнени, тя ще обмисли възобновяване на черноморското споразумение. Едно от основните искания е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни плащания SWIFT, от която беше изключена преди година. 
В същото време Жозеп Борел за пореден път посочи, че ЕС не пести усилия, за да гарантира, че санкциите нямат въздействие върху продоволствената сигурност на трети страни, и че няма санкции върху руския износ на храни и торове за трети страни. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.