1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК съди България заради търговията с минерална вода

ЕК съди България заради търговията с минерална вода

Комисията счита, че българското законодателство не е в съответствие с правилата

Иск срещу България пред Съда на Европейския съюз ще предяви Европейската комисия. Според Брюксел нашата страна не изпълнява задълженията си по Директивата относно експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води. 
 
Комисията счита, че българското законодателство не е в съответствие с правилата, тъй като то не забранява продажбата на минерални и изворни води от един и същ извор под повече от едно търговско описание, както се изисква от директивата. Освен това, противно на правилата, в българското законодателство не се изисква наименованието на извора да се посочва върху етикетите. Нашите закони също така позволяват да се използва обозначението "изворна вода" за вода, която не отговаря на условията за този термин.
 
През юли 2020 година Комисията изпрати официално уведомително писмо на България. След като направи оценка на националното законодателство и на отговора на България, Брюксел стигна до заключението, че националните разпоредби все още не са в съответствие с изискванията на Директивата. 
 
Година по-късно Комисията издаде мотивирано становище, с което прикани България да предприеме необходимите стъпки, за да се съобрази със законодателството на Съюза. Тъй като това не се е случило, Комисията стигна до решението да предяви иск срещу нашата страна пред Съда на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.