1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК съкращава с 40% парите за борба с АЧС и други заболявания

ЕК съкращава с 40% парите за борба с АЧС и други заболявания

Най-скъпи са се оказали АЧС и птичият грип

Борбата с aфриканската чума по свинете и птичия грип може да разтърси европейския бюджет. Затова Еврокомисията предлага средствата за противодействие на заболяванията по животни и растения да бъдат съкратени с 40%.
 
Според документ, представен пред Аграрния съвет от делегациите на Австрия и Унгария, Брюксел смята да намали сумите, изплащани на държавите членки във връзка с безопасността на храните, а в тях са включени и парите, предвидени за извънредни мерки при борбата с епидемии в животновъдството. Става дума за непохарчени до момента средства, както и са финансирането на национални програми за периода от 2023 до 2025 година. Освен това Комисията предлага още през следващата година да бъде прекратено финансирането на мерки срещу туберкулозата при говедата.
Предложението на Комисията идва на фона на епидемиите от АЧС и птичи грип, които до края на лятото са коствали на бюджета близо 450 милиона евро, вместо заделените за целта 19 милиона, които са част от програмата за вътрешния пазар. 
В изказване след срещата на аграрните министри комисарката по здравеопазване Стела Кириакидис помоли държавите членки за разбиране и обясни, че когато тазгодишният бюджет е бил одобрен, никой не е можел да предвиди развитието. Най-скъпи са се оказали АЧС и птичият грип, затова Комисията е принудена да съкрати средствата сега, за да не се налага в бъдеще да ги намали още повече. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.