1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК със спешни мерки в помощ на аграрните пазари

ЕК със спешни мерки в помощ на аграрните пазари

Брюксел смята да удвои количеството сухо мляко и масло, изкупувано на интервенционни цени

До средата на април системата за доброволно свиване на млечното производство трябва да е задействана, настояват от Европейската комисия. Оценка на последствията от тази мярка ще бъде публикувана още тази седмица.

Брюксел смята да удвои количеството сухо мляко и масло, изкупувано на интервенционни цени. При млякото на прах това ще бъдат 210 хиляди тона, а при маслото – 100 хиляди. Ще има и субсидия за частното складиране на свинско месо, но точна дата все още не е посочена.

Обещаната от агрокомисар Фил Хоган Служба за наблюдение на пазара за говеждо и свинско месо ще бъде създадена още преди лятната ваканция на Европейската комисия. До средата на месец май Комисията ще обяви намеренията си относно експортното финансиране, като дотогава ще се консултира с 14 страни-членки, които имат съответни национални програми. Ще бъде проверено дали прилагането на такава мярка за целия Съюз ще донесе принадена стойност.

Помощите за сектора плодове и зеленчуци, които се изплащат за изтегляне на количества от пазара, ще продължат и след юни, съобщи говорител на Комисията. Стопаните обаче не бивало да имат прекалено големи очаквания, тъй като средствата са ограничени. За настоящата стопанска година те са в размер на 200 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.