1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК създаде служба за мониторинг на виното

ЕК създаде служба за мониторинг на виното

Само няколко седмици след като учреди служба за наблюдение на пазара на плодове и зеленчуци, Европейската комисия създаде подобна "обсерватория" и за виното. Припомням, че причината за създаване на двете служби са подобряване на конкурентоспобността и възстановяване на пазарния дял на секторите, както в Европейския съюз, така и извън него. 

Специални звена за наблюдение на пазарите за селскостопански продукти съществуват от няколко години. Такива има за млякото, полските култури, месото и захарта. Новата служба за мониторинг на винения пазар ще предоставя на всички заинтересовани лица краткосрочни анализи на цените и така ще допринася за повече прозрачност. Ще има редовни доклади за произведените количества и за търговските обеми, обясниха от Брюксел. Службата ще предоставя и статистически данни и прогнози.

Предвидени са редовни консултации с експерти от цялата верига на винопроизводството. Под наблюдение ще са всички видове вино, както и вина със защитено географско обозначение.

Към момента Европейс кият съюз е най-големият производител на вино в света. По данни на Комисията Общността държи 65 процента от производството и 70 на сто от износа. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.