1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще помогне на фермерите при Брекзит без сделка

ЕК ще помогне на фермерите при Брекзит без сделка

Фил Хоган ще представи пакет от мерки за различни продукти

Агрокомисар Фил Хоган обеща помощ за фермерите в Европейския съюз при Брекзит без сделка. Вероятността за това в момента изглежда по-малка. В понеделник британският парламент прие закон, който цели да принуди правителството да поиска нова отсрочка на Брекзит, за да се избегне развод без споразумение на 12 април.

"Ясно ни е, че някои сектори в селското стопанство ще пострадат", обяви Хоган в свое изявление по повод перспективата за Брекзит без сделка. Най-силно засегнати ще бъдат европейските доставки на месо и сирена за Острова. В раздела за достъп до пазарите на трети страни на своя сайт Европейската комисия е публикувала евентуалните вносни мита и квоти, които Лондон смята да наложи, след като Обединеното кралство излезе от Съюза.

Заради очакваните в този случай нарушения на пазарните отношения Европейската комисия трябва да помогне на фермерите, посочи комисарят. Още в сряда Хоган ще представи пред колегите си от Комисията пакет от мерки за различни продукти. Сред предвидените мерки са национални доплащания, държавно изкупуване, както и подкрепа за частно складиране. Дали вътрешноирландската граница ще остане отворена, зависи само от британците, обясни Хоган и допълни, че в момента няма никаква яснота как ще се процедира при междуирландските доставки на мляко и животни. При всички случаи Европейският съюз няма да изгражда контролни постове по границата.

Последните преговори в Лондон са насрочени за сряда сутрин, за да може след това Тереза Мей да докладва на извънредната среща на върха в Брюксел. Европейският съюз настоява британският парламент да подкрепи договора за Брекзит, за да удължи срока след 12 април. Другата опция е пълна промяна на британската политиката в посока на втори референдум.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.