1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК удължава помощите за частно складиране на млечни продукти

ЕК удължава помощите за частно складиране на млечни продукти

Франция и Австрия поискаха политически мерки за подкрепа на стопаните

Европейската комисия удължава помощите за частно складиране на млечни продукти. Това решиха агроминистрите на първото си заседание на Съвета на Европейския съюз под председателството на Люксембург. Повечето министри се изказаха против националните забрани за употребата на генно модифицирани фуражи. 

Ролята на пазарите за секторите мляко и свинско месо е много важна, смята агрокомисар Фил Хоугън. Според него производителите трябва да намалят предлагането, за да реагират адекватно на ниските цени. Германия подкрепи тази позиция, за разлика от редица източноевропейски страни. Франция и Австрия поискаха политически мерки за подкрепа на стопаните.

Най-острите дискусии се водеха по въпроса за по-високи интервенционни цени за масло и нискомаслено мляко на прах. За това настояваха Полша, Унгария, Франция, Белгия, Чехия, Словакия и Словения. Тяхното мнение е, че съществуващите мерки вече не покриват производствените разходи. Комисията се съгласи да удължи финансирането на частното складиране на млечни продукти и след септември тази година.

Подобно искане за свинското месо, подадено от Австрия, не бе одобрено. Мярката бе в действие от март до началото на май, без обаче да стабилизира цените. 

По въпроса за националните забрани за употреба на генно-модифицирани фуражи повечето министри изразиха мнение, че такива не бива да се допускат. Това би довело до пречки пред вътрешния пазар в Европейския съюз, както и до юридическа несигурност. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.