ЕП гласува нов регламент за съдържанието на млечни протеини в храните

С приетите нови предложения, европейското законодателство се адаптира към международните стандарти

Европейския парламент гласува промени, свързани с употребата на млечни протеини в хранителните стоки. Изменението има за цел да засили контрола.

Реформите са внесени с доклад, в който се отбелязва необходимостта от по-строги регулации, тъй като казеинът може да предизвика алергии. Предложените промени включват определяне на максимално съдържание на влага - 12%, вместо предходните 10 на сто. С приетите нови предложения, европейското законодателство се адаптира към международните стандарти. Законопроектът ще помогне на хранителната индустрия, като я направи равнопоставена на световния пазар, смята еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

Казеините са протеини в млякото, които съдържат аминокиселина, необходима за човешкия растеж и развитие. Някои евродепутати са изразили мнение, че подобни проблеми не трябва да бъдат регулирани на равнище ЕС и че страните трябва сами да решават такива въпроси. Всички депутати обаче са единодушни, че е необходимо запазване на здравето на гражданите чрез гарантиране на прозрачност за съставките в  храните. Компаниите, които участват в производството пък, трябва да имат достъп до необходимата  информация за коректното етикетиране на продуктите, особено когато става дума за алергени.