ЕП настоява за план за действие в извънредни ситуации

Целта е да се осигури непрекъснато финансиране за бенефициерите по програмите на Съюза

Призив към Европейската комисия до 15 юни да предложи план за действие в извънредни ситуации, отнасящ се до многогодишната финансова рамка отправиха народните представители в Европарламента. С 616 гласа "за" те одобриха документ, в който се казва, че здравната криза налага търсене на решения, ако следващата многогодишна финансова рамка не влезе в сила на 1 януари 2021 година.
 
Въпреки че настоящите бюджетни тавани ще бъдат автоматично удължени, ако през следващата година не бъде въведена нова финансова рамка, в края на 2020 г. много програми ще изтекат,  сред които тези за сближаване или научни изследвания. Целта е да се осигури непрекъснато финансиране за бенефициерите по програмите на Съюза, независимо дали са граждани, региони, градове, земеделски производители, университети или предприятия, както и да се изключи риск от прекратяване или удължаване на текущата рамка и програми по неконтролируем начин.
 
В резолюция евродепутатите казват, че планът трябва временно да пренасочи бюджета така, че да има средства за смекчаване на икономическите и социални последици от пандемията. В средата на миналия месец Европейският парламент призова за мащабен пакет за възстановяване, който включва и увеличаване на многогодишната финансова рамка. Според приетата сега резолюция, планът за действие при извънредни ситуации би осигурил по-добра основа за възстановяването на Европейския съюз и неговите политически приоритети.
 
Тъй като текущият дългосрочен бюджет на Общността изтича на 31 декември,  Съюзът се нуждае от нов бюджетен план за следващите седем години.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.