1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП настоява за равнопоставеност при промотирането на храни

ЕП настоява за равнопоставеност при промотирането на храни

В програмата за промотиране на храни са предвидени близо 183 милиона евро

За равнопоставеност при промотирането на храни и аграрни продукти от Европейския съюз настояват депутати от Аграрната комисия в Европарламента. По време на онлайн дискусия с Европейската комисия народните представители поискаха всички устойчиво произведени храни да получават еднаква подкрепа.
 
Тази година за промоцията на храни са предвидени 183 милиона евро. Недоволството на депутатите е продиктувано от намерението на Брюксел да задели по-голямата част тези средства за подкрепа само за биопродукти. Изтъквайки, че в Европа има и други устойчиви производства, които също заслужават внимание, народните представители настояват за по-балансирано разпределение на парите.
 
От Аграрната комисия критикуват също така, че червените меса, т.е. говеждо, свинско и агнешко, както и виното са изключени от програмата за промотиране. Според членовете на Европарламента комисарите не само че не подкрепят устойчивото животновъдство, но и го подкопават чрез търговски споразумения, като договора с държавите от Меркосур. Депутатите предупредиха, че ако европейското животновъдство бъде заличено, търсенето на червено месо ще трябва да се покрива чрез внос от държави, които не работят по тукашните стандарти.
 
В програмата за промотиране на храни са предвидени близо 183 милиона евро. Половината средства ще бъдат похарчени за продукти, отговарящи на целите на стратегията "От фермата до вилицата", като се набляга най-вече на биопроизводството, устойчивото земеделие и ролята на селското стопанство при борбата с климатичните промени.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.