1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП обсъжда нелоялните търговски практики

ЕП обсъжда нелоялните търговски практики

Австрийското европредседателство успя да постигне компромис между трите законодателни органа на Европейския съюз

Как трябва да изглежда регламентът за нелоялните търговски практики в сектора на храните? С този въпрос се занимава Аграрната комисия на Европейския съюз при първото си заседание през новата година.

В последните дни преди Коледа австрийското европредседателство успя да постигне компромис между трите законодателни органа на Европейския съюз. Текстът срещна остри критики от страна на търговците, които го определиха като "невиждано вмешателство в правото за сключване на договори". Изработеният компромисен вариант ще бъде разгледан през втората половина на януари в пленарната зала, а преди това думата имат депутатите в Аграрната комисия.

Според КОПА и КОДЖЕКА резултатът от усилията на австрийското европредседателство са положителни. От организацията смятат, че прилагането на регламента ще доведе до "прозрачни, балансирани и справедливи отношения между всички участници по веригата на хранителните стоки". КОПА и КОДЖЕКА настоява от 10 години за подобен регламент. "Надяваме се, че представителите на Европейския съвет и депутатите в Европарламента ще одобрят окончателния вариант, за да може той да влезе в сила възможно най-скоро", подчерта генералният секретар на организацията Пека Песонен.

Последната поправка в текста се отнася до компаниите, за които ще важат защитните механизми. Горната граница на оборота им беше вдигната до 300 милиона евро, докато Европейската комисия предлагаше далеч по-нисък праг – 50 милиона евро. Така търговците на дребно се смятат за онеправдани, тъй като големите производители на храни и млекопреработвателните гиганти и без това печелят повече от търговците.

"Европейският съюз издига препятствия пред ефективните преговори между търговци и международни концерни за производство на храни. Вместо да помогне на фермерите, каквато беше първоначалната идея, Брюксел брани компании, които имат огромни печалби. В края на краищата това ще вдигне цените за крайния потребител", недоволстват от Германския съюз на търговците на дребно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.