1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП отлага решението за новия комисар за климата

ЕП отлага решението за новия комисар за климата

Кандидат-комисарят се ангажира да забрани субсидиите за изкопаеми горива от многогодишния бюджет на ЕС и да засили глобалните усилия за борба с изменението на климата

Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра все още не е потвърден като нов еврокомисар по въпросите на климата след неубедително изслушване в Европейския парламент. Дясноцентристският политик трябваше да отговаря на неудобни въпроси относно длъжността, която е заемал в голяма петролна компания.
 
Препитването на кандидат-комисаря в Комисията по околна среда в Европарламента продължи няколко часа без да приключи с окончателно решение. По думите на председателя на комисията Паскал Канфин то ще бъде взето заедно с това за кандидатурата на социалдемократа Марош Шефчович, номиниран поеме работата по координиране на цялостната зелена политика на ЕС. Канфин изтъкна, че вземането на двете решения едновременно е начин за противоположните политически групи да се уверят, че кандидатът на съперника им ще бъде одобрен само ако техният собствен кандидат го направи. Всеки се нуждае от подкрепа от две трети от комисията, за да премине.
По въпросите относно предложената от Европейската комисия цел за климата за 2040 година, Хукстра наблегна на 90-процентното намаляване на емисиите от парникови газове, което е в съответствие със становището на Европейския научен консултативен съвет по изменението на климата.
 
Кандидат-комисарят се ангажира да забрани субсидиите за изкопаеми горива от многогодишния бюджет на ЕС и да засили глобалните усилия за борба с изменението на климата чрез пренасочване на средства от цената на въглерода в Съюза. Въпреки това той не успя да спечели всички скептици на своя страна, особено представителите на Зелените. Според германския депутат Михаел Блос в своята презентация Хукстра се е опитал да угоди на всички, но нещата бяха слаби, когато се стигна до конкретни предложения. Затова ще е необходимо второ изслушване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.